Saturday, 19 March 2011

percubaan pertama..:)

Berkongsi resepi tengahari semalam..hehe
Ayam Masak Minang . ..
tetegok buku resipi mak at dapoo..
ayam pon ade so balunn jekk msakk..
first time buat..
rase not bad ah.
lau owg2 tue dlu ckp,ha da bole kawin da nih.haha
icon razz Ayam Masak Minang Jom tengok resepi!
ayam minang1 e1277293305643 Ayam Masak Minang

BAHAN-BAHANNYA icon smile Ayam Masak Minang
1 ekor ayam, dipotong 12 (cik ah moey buat separuh je ayam dan juga bahan-bahannya)
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat)
Garam dan gula secukup rasa


ayam minang2 e1277293571544 Ayam Masak Minang
CARA MEMBUATNYA icon smile Ayam Masak Minang
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
Masak hingga kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.


:)
mak sy da pandai msak gune santan,,
nk kawinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.
haha..:p

No comments:

Post a Comment